Anestezia la animalele de companie
Când este necesară anestezia?
Anestezia generală este esențială pentru efectuarea în siguranță a procedurilor medicale, cum ar fi intervențiile chirurgicale, endoscopiile și procedurile stomatologice. Aceasta poate fi inhalatorie (gaz inhalant în amestec cu oxigen), intravenoasă (neuroleptanalgezie), sau o combinație a celor două. În funcție de specificul procedurii și de starea clinică/generală a patrupedului, anestezia locală este prezentă în majoritatea protocoalelor anestezice.
Scopul anesteziei este de a induce o stare controlată de inconștiență, permițând medicului veterinar să efectueze intervenția în siguranță și fără ca patrupedul să simtă durere.
Pregătirea patrupedului pentru anestezie
Înainte de administrarea anesteziei generale, medicul veterinar va recomanda un set complet de analize și un consult cardiologic pentru a evalua starea generală a patrupedului, minimizând riscurile, stabilind clasa specifică de risc a pacientului și medicația intra și post-operatorie.
În ziua intervenției, patrupedul va avea restricții de hrană și apă și va primi (dacă se impune) un sedativ prescris de către medicul anestezist, pentru reducerea anxietății.
Ce se întâmplă în timpul anesteziei?
Pe durata anesteziei, patrupedul va fi monitorizat constant de către medicul nostru specialist în anesteziologie. Echipamentele moderne vor evalua permanent parametrii funcțiilor vitale importante precum tensiunea arterială, oxigenarea și ritmul cardiac. Fluidele și medicamentele anestezice necesare vor fi administrate intravenos, iar pacientul va fi intubat pentru a asigura sprijinul respirator. Temperatura corpului va fi menținută cu ajutorul unor sisteme speciale de încălzire.
Îngrijirea după anestezie
După finalizarea procedurii, patrupedul va începe să se trezească din anestezie și va fi transferat în secția de terapie intensivă, pentru monitorizarea atentă de către o echipă dedicată de medici și asistenți. Analgezicele vor fi administrate pentru controlul durerii și a disconfortului, iar medicația post-operatorie va fi ajustată în funcție de nevoiile fiecărui pacient, conform indicațiilor medicului chirurg și ale medicului anestezist.
De ce să alegi clinica veterinară Sky Vet
Clinica Sky Vet se remarcă prin echipamente ultra-moderne de monitorizare intra și post operator. Medicii noștri anesteziști au o vastă experiență și vor concepe un plan de anestezie personalizat și potrivit nevoilor pacientului, pentru asigurarea unui nivel maxim de siguranță și confort.
Listă prețuri anestezie
Anestezie simplă 0-4 kg | 100 lei |
Anestezie simplă 4-10 kg | 150 lei |
Anestezie simplă 10-25 kg | 200 lei |
Anestezie simplă 25-40 kg | 250 lei |
Anestezie simplă 40+ kg | 300 lei |
Ce spun clienții
Întrebări frecvente
-
Timpul de recuperare poate varia, în funcție de tipul procedurii și de starea clinică a patrupedului. De obicei, recuperarea completă poate dura de la câteva ore, până la 1-2 zile.
-
Animalele mai în vârstă de zece ani reprezintă un grad mai mare de risc în timpul anesteziei generale, iar medicii noștri vor stabili clasa de risc pentru a minimaliza eventualele efecte secundare. În acest caz, e important să compari beneficiile cu riscurile asociate, pentru patrupedul tău. Medicul veterinar îți poate oferi toate informațiile și te poate sprijini în luarea unei decizii corecte.
-
Sedarea presupune administrarea unor agenți anestezici injectabili, care oferă o stare de relaxare profundă patrupedului, sau de somnolență. Dacă este sedat, va fi însă conștient si poate avea mișcări voluntare. În cazul anesteziei generale, pacientul va fi inconștient și va dormi pe durata efectuării procedurii.
-
La externare, medicul veterinar/medicul anestezist îți va da toate informațiile și recomandările utile, după o anestezie generală. În cazul în care patrupedul tău va merge acasă în ziua intervenției, va fi probabil mai somnoros și apatic, dar este perfect normal. Vei primi o listă de medicamente analgezice și tratament specific, pe care le vei administra, conform recomandărilor. În cazul procedurilor mai complexe, care implică anestezie generală de durată, patrupedul tău va rămâne internat 24 - 48 ore, alături de echipa noastră medicală specializată, pentru o monitorizare atentă și administrarea terapiei specifice.
-
Anestezia, deși sigură în majoritatea cazurilor, nu este lipsită de riscuri. Complicații rare pot include stopul cardiac, sindromul vestibular sau decesul. Efectele secundare minore, cum ar fi vărsăturile sau frisoanele și disconfort la nivelul gâtului pot apărea după o anestezie generală.